dimecres, 28 de novembre del 2012

UN SHIN-SO-KA SINUÓS

L'exercici d'esta setmana ha tingut com a protagonista el salix per a representar les línies principals: SHIN, HIKAE i GYO. En concret hem utilitzat una varietat de salix de branca plana, molt usada en floristería, i que es caracteritza per tindre un creixement amb formes molt sinuoses, caragolant-se entre si mateixa i adoptant unes configuracions espectaculars. Altra característica dins de les bondats d'este planta és la capacitat de modelar les branques, ja que són molt maleables i s'aconsegueix amb facilitat l'aspecte desitjat, per la qual cosa encara la fa més atractiva per als treballs d'ikebana. 
El gènere sàlix es compon de més de 400 espècies i se'l coneix també amb el nom de salze, sent el desmai (el sauce llorón) dels més coneguts en la nostra terra.

    Salix caprea, salze comú                             


                                       Salix de branca plana usat en floristeria


                             Una altra varietat de sálix és el desmai (sauce llorón),
                             salix babylonica, molt propi de les nostres riberes i marjals.



UN SHIN-SO-KA SINUÓS
MATERIAL QUE S'HI HA EMPRAT:


   Salix: per al SHIN, HIKAE i GYO
   Crisantem: per al DO


 Canna indica  o  aralia:  per al TOME
 

CARACTERÍSTICA DEL SHIN-SO-KA
 
Una norma que s'ha de complir sempre en el shin-so-ka és la forma en què s'han de situar les branques i les flors en el kenzan, i consisteix a ubicar les tiges de les plantes en rengle, és a dir, una darrere de l'altra, de tal manera que si contemplem el treball de front només s'hi vorà la primera tija. 

      Vista frontal. Només s'hi veu la primera      Vista lateral. S'hi observa la situació de
       tija.                                                          les tiges en forma de rengle.



ELS TREBALLS DEL GRUP

                         Vista general de la classe amb els treballs a punt de finalitzar














 

dilluns, 19 de novembre del 2012

UN SHIN-SO-KA FLAIRANT

Esta setmana se'ns ha presentat l'oportunitat de treballar amb un material que ens és prou familiar a tots nosaltres, l'eucaliptus, ja usat en alguns cursos anteriors. 
L'eucaliptus és un arbre de grans proporcions que es caracteritza per tindre un creixement molt, molt ràpid, per la qual cosa està recomanar, fins i tot per la FAO (l'Organització de Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura), en la repoblació forestal de zones desèrtiques i nues del planeta. Des del punt de vista comercial, s'utilitza molt en la plantació de boscos per a la producció de fusta i de pasta de paper. Però pel que es caracteritza i és inconfundible és pel seu oli essencial que té un característic olor amentolat i que està considerat com un poderós desinfectant natural. En el camp de l'aromateràpia s'usa, per a la part emocial de la persona, com un fort estimulant amb un efecte euforitzant; i per a la part física com un antiviral, expectorant i nasal. Als pobles ja es coneixien estes virtuts des del temps de les nostres àvies quan aprofitaven estes plantes aromàtiques com a remeis casolans en les afeccions catarrals, els constipats, etc. Tot eren coneixements de la saviera popular...

                          Fulles d'eucaliptus comú.          Fulles d'eucaliptus gunni.

Entre les moltíssimes varietats que hi ha d'eucaliptus, nosaltres fem servir la varietat anomenada eucaliptus gunni que és la que s'empra en jardineria com a arbre ornamental, per a fer zones d'alinacions, etc. També s'usa en floristeria com a complement en els rams de flors, com a planta de fons, etc.  I per a nosaltres en ikebana, a banda de la seua mal·leabilitat per a modelar les branques que la converteix en una planta molt preada , és molt encisador treballar amb este tipus de planta perquè en manipular-la i fregar-la amb les mans desprén eixa flaire balsàmica tan característica que ens produeix tan bones sensacions vitalitzants.  De fet, es pot apreciar en els treballs aconseguits en este dia.


ELS TREBALLS DEL GRUP

MATERIAL QUE S'HI HA EMPRAT:


    Eucaliptus gunni: per al SHIN, HIKAE i GYO

    Rosa: per al DO

 
   Aralia: per al TOME


























 UN NAGEIRE FRUITER


 
Per a confeccionar el nageire (ikebana amb gerro) s'ha experimentat amb branques de:

- Nisprer amb flor (níspero) per al SHIN i HIKAE
- Taronger amb fruit per al TOME, i
- Flor d'anthurium per al GYO i el DO.



 
És sorprenent que en el mes de novembre comencen a esclatar els pomells de flors del nisprer o nesprer quan la gran majoria d'arbres fruiters ho fan a la fi de l'hivern i principi de la primavera. El nisprer està considerat un dels més primerenques en la floració, aproximadament sobre la primera quinzena de novembre, obtenint la maduració de la fruita allà cap al maig. Curiosament, a la varietat més comuna en estes contrades s'anomena "nesprer del Japó", i en japonés mikako.


 
 

diumenge, 11 de novembre del 2012

INICI DE CURS 2012-2013

Amics i amigues, comencem el curs d'ikebana a l'Escola Municipal de Jardineria de València carregat de moltes novetats. En primer lloc comencem este curs en la pràctica de l'estil shin-so-ka, per a continuació fer l'estil nageire, allà pel gener, i finalment, l'últim curs en març que estarà dedicat a la modalitat de paisatge dins de l'estil de moribana. Este últim curs de paisatge ja feia vora quatre o cinc anys que no el practicàvem i constiteix a reproduir, o més bé a suggerir mitjançant les plantes i les flors, un paisatge: unes muntanyes, un bosc, una llacuna, etc.

Per altra banda, i dins de les novetats, en este mes es va a celebrar a la ciutat de València la JAPAN WEEK 2012, entre els dies 24 i 29 de novembre. És un esdeveniment organitzat per l'Ajuntament de València i la International Friendship Foundation (IFF), amb seu a Tokio, que treballa amb l'objectiu d'afavorir les relacions entre Japó i la resta del món. Cada any s'organitza este esdeveniment en una ciutat d'arreu del món. Les edicions anteriors van ser a Portuga i Alemanya.
És una setmana repleta d'activitats en la qual podem trobar des d'experiències culinàries, a exposicions d'art, passant per cercaviles i actuacions en directe, cinema japonés, representacions escèniques, saló de manga, performance d'arts marcials, la cerimònia del te i el que és més important, exhibicions d'ikebana. L'Escola de Jardineria realitzarà una exhibició d'ikebana al Palau de la Música de València el dia 26 de novembre, des de les 17,00 fins a les 20,00 h de la vesprada. Així que és una cita que no hi podeu faltar. Ací teniu l'adreça amb tota la programació de les activitats: www.japanweek2012.es



UN SHIN-SO-KA D'INICI
  
MATERIAL QUE S'HI HA EMPRAT:

   Forni: per al SHIN, HIKAE i GYO

   Lillium: per al DO

   Philodendr: per al TOME

 EL TREBALL


IDENTIFICACIÓ DELS ELEMENTS

En este curs que acabem d'encetar gran part de l'alumnat és nou, per la qual cosa els facilitem un esquema bàsic dels elements que integren l'ikebana així com la seua ubicació, amb l'objectiu que l'aprenentatge els siga més fàcil i més ràpid.
Regles bàsiques que s'han de complir en la pràctica de l'ikebana:
En primer lloc s'ha de tindre present la norma que regirà sempre l'ikebana i que s'anomena el principi de 3, en el qual es representen tres components:  cel-home-terra, i alhora, cada component està format per diversos elements:
-  1r ZONA EL CEL: en la qual sempre hi haurà 2 elements, el SHIN (el cel) i el HIKAE (el cel menut).
- 2n ZONA LA HUMANITAT: sempre hi estarà present 2 elements, el DO (representa el jo o el/la ikebanaka, és a dir, la persona que realitza la composició); i el GYO, que respresenta la resta de persones o la humanitat pròpiament dita.
- 3r ZONA LA TERRA: hi haurà 1 element, el TOME (la terra).
En segon lloc s'ha d'observar que estos elements són punts en l'espai i podem arribar a ells de qualsevol manera.
També cal mencionar que l'esquema anterior és comú a totes les modalitats d'ikebana, ja siga maribana, nageire o shin-so-ka, però concretament este últim té dos elements més que més endavant aprendrem: el UCHI-DO-NAGASI (la branca que corre) i el KOSMI (el raconet). Són uns elements que poden estar o no, tot depén del tipus de material amb què treballem.

ELS TREBALLS DEL GRUP