dilluns, 12 de març del 2012

UN SOKA MODERN

L'estil SHIN-SO-KA té el seu origen en el estil clàssic SOKA, un estil que a l'antiguitat era un arranjament molt rígid, amb unes normes molt estrictes, tant pels elements que s'usaven com per la composició en si. Amb el pas del temps aniria evolucionant i es desenrotllarien noves variants, com el shin-so-ka actual, el soka modern, etc., però encara es conserva i es practica amb el mateix esperit dels seus orígens.

CARACTERÍSTIQUES DEL SOKA: 

Té idèntiques característiques que les del shin-so-ka:

- Recipient: recipients alts, estil copa, estret de base i ample de boca.
- Elements: els elements que l'integren són:
  1. SHIN:    el cel
  2. HIKAE:   el cel menut
  3. GYO:      la humanitat
  4. TOME:    la terra
  5. DO:        jo
  6. UCHI-DO-NAGASI:   la branca que corre
  7. KOSMI:   el raconet
- Disposició dels elements: la mateixa que el shin-so-ka, s'inseriran les branques en el kenzan en forma de rengle, de filera, uns darrere d'altres, de tal manera que vist frontalment només es veurà la primera branca.

MODALITATS: 

L'estil soka té actualment dos variants:

- Soka clàssic: en el que tots els elements són de la mateixa classe, inclòs el DO, és a dir, que tots els elements poden ser fulles verds o branques, com per exemple: branques de l'ametler en flor, branques fruiteres, etc.

- Soka modern: en esta variant tots els elements són de la mateixa classe excepte el DO, representat per la flor. És a dir, només apareix una única nota de color representat pel DO.

Respecte a l'absència de flor en la modalitat clàssica, respon al fet que dins de la filosofia budista, un element molt important és la meditació o l'arreplegament interior com a camí per a arribar a un estadi superior de la consciència. Esta pràctica s'exercitava en qualsevol àmbit de la vida.  En l'ikebana també estava present la meditació com un element fonamental en la busca del kado (el camí de les flors), per la qual cosa la figura de la flor, pel seu colorit, per la seua forma, per la seua aroma, podia entretindre o distraure els sentits en el procés de concentració a l'hora de realitzar l'ikebana, i en conseqüència dificultar el desenrotllament de la meditació. Açò és el que va fer que en estos primers temps fóra rebutjada la flor per pertorbadora per a la concentració.


 EL SHOKA CLÀSSIC (tot elaborat amb un mateix material)

Shoka clàssics realitzats tots sobre la base d'un mateix element, incloent-hi el DO (la flor).


EL SHOKA MODERN (tot realitzat amb el mateix material execepte la flor)

Shoka moderns realitzats amb dos elements, un element de fulles verdes o bé pot ser branques, més un altre element, el DO, representat per la flor.



UN SHOKA MODERN

MATERIALS QUE S'HI HAN EMPRAT:

   Aspidistra: SHIN, HIKAE, GYO, DO, UCHI-DO-NAGASI y KOSMI


    AnthUrium: DO


IDENTIFICACIÓ DELS ELEMENTS

Shoka modern. No està present el KOSMI perquè la composició no el requerix. S'aprecia en la imatge que l'espai del KOSMI està ocupat pel DO, i en l'estil shoka i en el shin-so-ka el KOSMI no és un element imprescindible.




ELS TREBALLS DEL GRUP



Vista general de l'aula amb els treballs realitzats per l'alumnat del curs















                                      Una composició de mostra realitzat per la profe 
                                      Julia amb uns altres materials: cales, fulles i olivera.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada