dilluns, 19 de novembre del 2012

UN SHIN-SO-KA FLAIRANT

Esta setmana se'ns ha presentat l'oportunitat de treballar amb un material que ens és prou familiar a tots nosaltres, l'eucaliptus, ja usat en alguns cursos anteriors. 
L'eucaliptus és un arbre de grans proporcions que es caracteritza per tindre un creixement molt, molt ràpid, per la qual cosa està recomanar, fins i tot per la FAO (l'Organització de Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura), en la repoblació forestal de zones desèrtiques i nues del planeta. Des del punt de vista comercial, s'utilitza molt en la plantació de boscos per a la producció de fusta i de pasta de paper. Però pel que es caracteritza i és inconfundible és pel seu oli essencial que té un característic olor amentolat i que està considerat com un poderós desinfectant natural. En el camp de l'aromateràpia s'usa, per a la part emocial de la persona, com un fort estimulant amb un efecte euforitzant; i per a la part física com un antiviral, expectorant i nasal. Als pobles ja es coneixien estes virtuts des del temps de les nostres àvies quan aprofitaven estes plantes aromàtiques com a remeis casolans en les afeccions catarrals, els constipats, etc. Tot eren coneixements de la saviera popular...

                          Fulles d'eucaliptus comú.          Fulles d'eucaliptus gunni.

Entre les moltíssimes varietats que hi ha d'eucaliptus, nosaltres fem servir la varietat anomenada eucaliptus gunni que és la que s'empra en jardineria com a arbre ornamental, per a fer zones d'alinacions, etc. També s'usa en floristeria com a complement en els rams de flors, com a planta de fons, etc.  I per a nosaltres en ikebana, a banda de la seua mal·leabilitat per a modelar les branques que la converteix en una planta molt preada , és molt encisador treballar amb este tipus de planta perquè en manipular-la i fregar-la amb les mans desprén eixa flaire balsàmica tan característica que ens produeix tan bones sensacions vitalitzants.  De fet, es pot apreciar en els treballs aconseguits en este dia.


ELS TREBALLS DEL GRUP

MATERIAL QUE S'HI HA EMPRAT:


    Eucaliptus gunni: per al SHIN, HIKAE i GYO

    Rosa: per al DO

 
   Aralia: per al TOME


























 UN NAGEIRE FRUITER


 
Per a confeccionar el nageire (ikebana amb gerro) s'ha experimentat amb branques de:

- Nisprer amb flor (níspero) per al SHIN i HIKAE
- Taronger amb fruit per al TOME, i
- Flor d'anthurium per al GYO i el DO.



 
És sorprenent que en el mes de novembre comencen a esclatar els pomells de flors del nisprer o nesprer quan la gran majoria d'arbres fruiters ho fan a la fi de l'hivern i principi de la primavera. El nisprer està considerat un dels més primerenques en la floració, aproximadament sobre la primera quinzena de novembre, obtenint la maduració de la fruita allà cap al maig. Curiosament, a la varietat més comuna en estes contrades s'anomena "nesprer del Japó", i en japonés mikako.


 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada