dimecres, 9 de novembre del 2011

IKEBANA ESTIL MORIBANA

Hola amics i amigues,

Comencem novament, en este mes de novembre, el curs d'ikebana en l'Escola Municipal de Jardineria a València 2011-2012, i l'afrontem amb l'esperit renovat d'il·lusions per tot el que ens queda per davant, per tants treballs com farem, per tant com aprendrem,…  per tantes i tantes coses que ja vos anirem comentat el més interessant de tot el que anem abordant.

Com tots els anys, el curs comença amb ikebana estil MORIBANA, per a passar al següent curs en l'estil NAGEIRE, i finalment el tercer curs que serà amb l'estil SHIN-SO-KA. Són tres estils diferents amb regles igualment diferents, que es caracteritzen tant pels elements com pel tipus de recipient en què es realitza la composició:


Estil moribana. Es realitza en recipients baixos, 7-10 cm d'alt, i prou amples, i poden ser redons, quadrats, ovalats, etc.




Estil nageire. En este estil s'usan recipients tipus búcars, pitxers, botelles de colla ample, etc. de qualsevol grandària.


Shin-so-ka. En este estil s'usen recipients semblants als del moribana, encara que si emprem els típics del shin-so-ka, que són més elevats, realçaran millor els treballs.



Hem començat amb un moribana senzill d'executar. Hem emprat com a línies mestres o línies principals branques de murta (també anomenada murta, igual que en valencià, o murta). Esta planta es caracteritza fonamentalment per l'aroma que desprén quan es frega. Són arbustos molt típics de les nostres terres i que estan presents en moltes festes civicoreligioses. Encara hi ha pobles, inclús a València ciutat, que mantenen la tradició en alguns festejos, el que es denomina “l'entrada de la murta”, que consistix en un grup de carros adornats amb flors i garlandes des dels quals escampen branques de murta pel carrer, davant d'una comitiva civil o pagana, o com passa en la majoria de vegades, religiosa. La finalitat és provocar una atmosfera especial amb l'aroma penetrant que desprén la planta i que s'estén segons es va xafant. És un element que s'usa en molts ritus, igual que l'encens, per a purificar l'ambient i donar més solemnitat als actes.


                         Murta, cast. murta, mirto, arrayán (Myrtus communis)

                           Entrada de la murta (C/ Cavallers, València)


MORIBANA INCLINAT

Una altra característica important de la murta, a part de l'aroma, és la seua mal·leabilitat. Les branques jóvens són molt flexibles, la qual cosa permet treballar-les per a donar la forma desitjada i així obtindre treballs realment interessants. Les nostres branques ens suggerien cert moviment i el resultat ha sigut un moribana inclinat:





MATERIAL QUE S'HI HA EMPRAT:

Murta: per al SHIN, HIKAE y GYO
Crisantem: per al DO
Aràlia: TOME



IDENTIFICACIÓ DELS ELEMENTS:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada